A fogantatástól...
.

2011. március 13., vasárnap

Terhesség hétről-hétre (5-9. hét)


9. hét
Itt az embrió már babaszerű alakot kezd ölteni. Van szeme, szemhéja, látszanak a fülkagyló vonalai. Elkülönülnek a kézujjak, és az egész test-, illetve végtagmozgás is megfigyelhető. A külső nemi szervek megjelenési formája a kilencedik hétig azonos fiú, vagy leány embrió esetében.
Az embrió CRL: 22-30 milliméteres. Ez nagyjából egy közepes zöld olajbogyó méretének felel meg. 


8. hét
Már pontosan kivehető a felső és az alsó végtag kezdeménye, folytatódik a szív felépülése. Ebben az időszakban naponta körülbelül egy millimétert növekszik. Majdnem minden lényeges belső szerve megvan, de még nagyon kezdeti stádiumban. Megkezdődik a szem, a belső- és középfül fejlődése, a felsőajak és az orrhegy is felismerhető. A gerincoszlop a nyolcadik héttől kezdve mutatható ki, és finom mozgása is elkezdődik. Megindul a vizelettermelés. Az embrió CRL: 14-20 mm és másfél gramm súlyú.


7. hét
A hetedik héten megjelennek az alsó végtag bimbók és az együregű agy. A szívnek már elkülönült a bal és jobb kamrája, ekkor már 145-öt ver percenként. A felső végtag a 49-52. napon és az alsó végtag az 52-56. napon kezd kifejlődni. A 49-52. napon az embrió 7-10 milliméteres, az 52-56. napra 10-12 milliméter.
  

6. hét
Megjelenik az embrió, melynek mérete ekkorra 3 milliméter. A szívcső pulzálása már megfigyelhető. Beindul a szikkeringés. A szívfrekvencia 80-90 percenként, de a terhesség előrehaladtával a tizedik hétig fokozatosan 180-190 percenkénti értékre növekszik, majd lassú csökkenést mutat a szülésig. A hatodik hét második felében jelenik meg a felső végtag-bimbó. A hatodik hét végére, a 40-44. napra az embrió akár a 4-5 milliméter hosszat is elérheti. 



5. hét
Az ötödik hét során mutatható ki a szikhólyag. Ez egy kerek, gyűrűszerű ultrahangképet adó hólyag, az "éléskamra", ami a növekvő embrió fejlődéséhez szükséges tápanyagokat biztosítja a tizenkettedik hétig (ekkorra a szikhólyag elsorvad, miután elvégezte feladatát). A szikhólyag megjelenése a méhen belüli terhesség egyértelmű bizonyítéka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése