A fogantatástól...
.

2012. január 29., vasárnap

"Hotel P." Kórház

Tehát, hogy szavam ne feledjem, befejezem a Hotel Panorámás sztorit. Mellékesen megjegyzem, hogy más kórházhoz viszonyítva, akár Hotel Paradiso is lehetne, mert elég szörnyű történeteket olvastam a neten innen-onnan. HPanorámának a többi kórházhoz képest királyi a fertőző osztálya :), a nővérek pedig alapvetően rendesek voltak és kedvesek - nekik osztanék fizetésemelést simán.

Pár napos bent tartózkodásunk után elküldték Natasát hasi ultrahangra. Ott leletet nem kaptunk, közölték, hogy minden a gépben van, majd a kezelőorvos kiértékeli a már meglévő vér- és vizeleteredmény birtokában. Ez elég baljóslatúan hangzott, mondtam is a férjemnek, hogy biztos "találtak valamit". Néhány óra múlva közölte a kezelőorvos, hogy Natinak vagy van egy 4mm-es veseköve, avagy a vizelete annyira besűrűsödött, hogy az látható vesekő-szerűségnek... Ez volt egy pénteki napon. Hétfőn - minden újabb ultrahangos, avagy egyéb megerősítő vizsgálat nélkül - kategorikusan kijelentette orvosunk, hogy " márpedig a gyereknek veseköve van"! "Biztos?!" "Biztos" - mondta az orvos. Én jól kétségbeestem. Közölte, hogy nyugodjak meg, ez a XXI. század, nem vágják fel a gyereket, de ahhoz, hogy kezeljék, még túl kicsi, úgyhogy nephrologiai gondozásba veszik és 2-3 hónap múlva visszavárják ellenőrzésre.

Átkerültünk pár nap múlva a fertőző osztályra, jól el is felejtődött a vesekő. Alig vártam, hogy haza mehessünk. Rota 72órás megfigyelést igényel kórház részéről, és mivel osztályról kerültünk át, több széklet-teszt nem is volt. Gyerek szépen evett, gyarapodott, nem volt láza, úgyhogy húztunk is haza 3nap múlva - szintén pénteki napon volt.




Gyereket letiltották a vesekő miatt a Vigantolról, valamint semmiféle vitaminkészítményt nem ehet hónapokig! Mivel lefejt anyatejet is kap tőlem, ezért én se ehettem vitaminokat, tejet és egyéb tejtermékeket pedig csak módjával.

Nagyon ijesztő volt számomra, hogy a 7hetes gyereken hasi ultrahangon nem láttak vesekövet, míg 3hósan már 4mm-es... mi lesz itt fél évesen? Egy centis kő?!

Rohadtul cseszte az agyam, hogy mi van, ha nincs is veseköve bolyhoskának, annyira bizonytalanul indult a történet... úgyhogy egy nagyon jó nevű professzorhoz kértem időpontot pár nap múlva. Adott új kórházban elvégeztek egy - szintén - hasi ultrahang vizsgálatot és megállapították: VESEKŐ NEM LÁTHATÓ! (Remegtem az idegtől!!!) Vizeletreflux viszont valószínűsíthető - látható volt -, úgyhogy köv. hónap végén megyünk kontrasztanyagos katéteres ultrahangra. Az uh után kap a lányzó egy injekciót, nehogy valami baci felmenjen. Sokat kell egyelőre innia, hogy jól átmosódjanak a vesék, valamint figyelnem kell, ha hányás, láz, étvágytalanság jelentkezik, az lehet egy húgyúti fertőzés jele, azonnal orvoshoz kell menni a gyerekkel (vizeletreflux következménye).

Rotáról még: szobatársam gyerekét 3napig tesztelték Rotára, ez a kötelező, addig negatív volt. De mivel a lappangási idő 2-5 nap, simán elkaphatták. Ugyanis a 4. napon már jött is a véres fosás, hányás náluk (azaz a gyerkőcnél)...

OLTÁSOK
A héten oltattuk Natasát - 3hós oltások -, megkapta a Rota elleni szájon át bevehető oltást is (19ezer pénz, nem semmi). Nem a Rotától félek - már nem -, inkább attól, ha bekerülünk kórházba Rota miatt, akkor valami extrát még elkapunk mellé, szóval ha lehet, akkor nem kísértjük meg, majd kiderült, hogy vált be.

Természetesen, ha bármikor előfordul a gyerekkel, hogy hány és nem eszik - amíg ilyen kicsi -, azonnal megyünk vele a kórházba, és kapjon infúziót nehogy kiszáradjon (persze nem szeretnénk ilyen helyzetbe kerülni soha többet).


Meningitec-et is beadattam, 2ezer volt kb. az ára receptre. Úgyhogy most újra két szurit kapott a drága. Az elsőt remekül bírta, csak egyet nyikkant. A másodiknál már rájött, hogy ez "összeesküvés", az első fájdalom nem a véletlen műve volt, úgyhogy akkor aztán kitört a sírás, bár nem tartott sokáig. Szegénykém :) Estére kapott egy kúpot, meg másnap estére is, hogy megelőzzük a lázát, úgyhogy ezért nem is volt neki, a szuri helyét borogattam kicsit, frankón nem dagadt be.

Egyébként olyan szinten kikészültem a kórháztól, hogy ha Nati nem eszi meg a normál kajaadagját, képes vagyok sírva fakadni. Egy pillanat alatt bepánikolok, hogy valami baja van a gyereknek és visszakerülünk...
Ahogy jött, úgy megy is a pánik, remélem, hogy idővel elmúlik.

A "Bolyhoska" név a születésekor babán lévő kis pelyhecskék miatt ragadt rá. (Az Útszéli Suli c. mesefilmben a sünit hívták Bolyhoskának :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése