A fogantatástól...
.

2011. május 27., péntek

20. hét, GRATULÁLUNK! :) (20+0)

20. heti pocakfotóm... az I. pocakfotó


Karomon látszik szépen, hogy van itt túlsúly kéremszépen :)
Egyébként eddig 4kilót híztam, de mivel többlettel indultam, így nem fog elfújni a szél, az tuti. A csípő- és mellkerületem abszolút egyezik, úgy mondhatnám "homokóra alakom" is lehetne - khmkhm :)

A hasam rendre fent van, és úgy is marad - előző két terhesség tapasztalata -, ezért sokszor fulladok.

2hete költöztünk, azóta lépcsőzök - nincs választás -, és láss csodát: megszűnt a vizesedés, ami sajnos elkezdődött. Tiszta fittipaldi lettem a kényszerű testedzésnek köszönhetően :):):) De: napi másfél-két órát napközben alszok! 3-4liter vizet iszok (Theodora és Szentkirályi)/nap.

Theodorára még a diétám kapcsán bukkantam, azt olvastam, hogy lugosít, és az hasznos a méregtelenítésnél... én meg elhittem, úgyhogy jó ideje az a favoritom. Védőnőm szerint váltogassam a vizeket, mert mindegyikben más az ásványianyag-tartalom, úgyhogy most így kombinálom, aztán majd jön a többi. Csapvizet a hormonok miatt már évek óta nem iszok, bár most az új lakásunkban vett vízmintát az ANTSZ és kivételesen jó az ivóvizünk, úgyhogy talán maaaajd pár pohárkával talán lecsúszik:)

babafalva.hu

"A magzat méretei: a 20. hétre a magzat hossza 25 cm, súlya 300 g. 80-100 g-ot gyarapszik hetente. Kb. akkora, mint egy kantalup dinnye (sárgadinnyeféle). A magzat fejlődése: A 20. héttől a baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. Ha erősebben rugdos, már az apa is érezheti a baba mozgását, ha ráteszi a kezét a mama hasára.
A tüdőben a hörgőrendszer majdnem teljesen kifejlődött. Ultrahanggal látható, hogy a magzat gégéje új típusú mozgásokat is végez, hasonlóakat ahhoz, amikor beszélünk.

A hormonok és a testi változások hatására gyakran érezheted magad esetlennek. A termelődő relaxin hormon hatására az ízületi porcok felpuhulnak, az ízületeid lazává válnak, az ízületi folyadék mennyisége megnő. (Ez teszi majd lehetővé szülésnél a baba áthaladását a csontos medencén).


Pocakod növekedésével feljebb kerül tested súlypontja, domborodó pocakod pedig szinte húzza előre a medencéd. Az előrebillenő medence hatására fokozódik az ágyéki gerincgörbület, a gerinced mentén futó tartóizmok egyensúlya is felborul, ez gyakran a “majd’ leszakad a derekam!” és “jaj, de fáj a hátam!” érzéshez vezet!
Mindezek, növekvő testsúlyoddal együtt bizony nagy próbatétel elé állítják a mozgékonyságod és a koordinációd.

Nagyon fontos a helyes testtartás: igyekezzünk kihúzni magunkat, nem „összeesve” ülni, és tegyünk kispárnát a hátunk mögé. Hát és derékfájásra nagyon jó hatással van az óriáslabdán való ülés, rugózás. Ülő munkát végzőknek is ajánlható."

babasmamas.hu

"20. Terhességi hét

Hurrá, félidő! És ha azt hiszed, 20 hét rövid, és nem éri meg az ünneplést, akkor gondolj bele, hogy ez több, mint egy szemeszter a fősulin, vagy a bármelyik kapcsolatod a gimis éveidből.
Gratulálunk, és végre biztosan kiderülhet az is, milyen színű falfestékre (rózsaszín vagy kék) lesz szükség a pici szobájában! Miért ne ünnepelnéd meg egy frissen facsart grapefruit lével, ami ugyan nem olyan szexi, mint pezsgővel koccintani, de legalább buborékmentes, ami azért valami, nem?

Amit gondolsz:

„20 megvolt, jöhet a következő 20!”

A tested

Kezdetét vette a csata a szívós terhességi csíkok és közted! Gondolj büszkén azokra az apró halvány striákra a pocakodon, azért vannak, hogy növekedő pocid méreteit a bőröd is követni tudja.
Az igazság az, hogy ezeket a csíkokat nagyon nehéz elkerülni, ha lehetséges egyáltalán! De a kakaóvaj, ha nem is használ, azért jó érzés kenegetni – ez is valami, főleg, ha a párod kényeztet vele! Úgy fogsz illatozni, mint egy frissen sütött csokis süti! És a jó hír? A bőrgyógyász segíteni tud majd az eltüntetésében, halványításában a szülést követően!
És ez még nem minden.. A bőrváltozások ezzel sajnos nem értek véget, ott vannak azok a fránya pattanások vagy seprűvénák, amik most bukkantak elő.. Nem vagy egyedül, ezek el fognak tűnni!

A babád

Nagy izgalom előzi meg az ezen a héten aktuális ultrahang vizsgálatot, ha a pocaklakó nem túl szemérmes, végre minden kétséget kizáróan kiderülhet a neme! Persze, ha szeretnél meglepetést, és nem akarod még tudni, előre szólj az orvosodnak, nehogy lelője a poént!
A babád alvási szokásai kezdenek kialakulni. Már a kedvenc alvási pozícióját is begyakorolta. Sőt, ha jól odafigyelsz, már most kiderítheted vajon késői bagoly, vagy korai pacsirta válik-e belőle!
Mostantól minden energiáját a súlygyarapodásra fogja koncentrálni, ami a Te súlyodat is befolyásolja..
Már 16 cm és 20 dkg a baba odabent!

Az életed

Szeretted volna azokat a több éves nyaralásokról készült fotókat végre albumba rendezni?
Ne álmodozz, most sem lesz időd rá, mivel nagy feladat vár: egy saját bölcsit kell magatoknak berendezned!
Szerezz be olyan tárolókat, amiket az Ikeában már sokszor nézegettél, vagy akár egy címkéző gépet is, és jöhetnek a szelektásás eredményeként a „MEGTARTANI” és „KI VELE” dobozok.
Ugyan a régi fotóid nincsenek elrendezve, de a pocakodról mindenképp készíts fotókat!

Ezt vedd

Kakaóvajat tartalmazó krém: ha nem is segít a csíkok eltüntetésében, írtó finom illatú lesz a pocid!"

2 megjegyzés: